Menu

Mat i håndbagasjen på fly

Mat i håndbagasjen på fly

Mat i håndbagasjen – hva kan man ta med?

Generelle regler for transport av mat i håndbagasje og innsjekket bagasje

Ofte vil vi ta noe å spise med på flyreise, i tilfelle vi blir sultne. Men på grunn av strenge regler for hva du kan ha med på fly, oppstår det et spørsmål: er mat i håndbagasjen tillatt?

Passasjerer vil bli fornøyd med svaret: ingen flyselskap har i sitt regelverk forbud mot transport av mat i håndbagasjen. Det kan også være nyttig for reisende å vite at matprodukter er tillatt både i håndbagasjen og innsjekket bagasje. Du kan ha nesten alle typer mat i innsjekket bagasje, selvsagt innenfor sikkerhetsstandarder, tillatt størrelse og vekt på bagasje. Når det gjelder mat i håndbagasje er det noen begrensninger.

Matt i håndbagasje og tollregler

Tollregler gjelder transport av mat hovedsakelig på reiser utenfra EU eller til EU-medlemsland. Under slike flyreiser er det forbudt å ha kjøtt, melkeprodukter, grønnsaker og frukt i håndbagasjen.

Dessuten er det bra å bli kjent med tollregler i destinasjons- og transittland, som vårt fly skal reise gjennom. I noen av dem kan det gjelde  andre regler som forbyr innførsel av noen matprodukter, oftest ferske. Det vil la oss unngå problemer med bagasje på flyplassen.

 

Typer matprodukter tillatt i håndbagasje

I mesteparten av flyselskapene kan vi frakte mat i håndbagasjen uten begrensninger. Den må likevel ha en originalpakning og en utløpsdato.

Spesiell oppmerksomhet krever produkter som råtner raskere, fordi noen flyselskaper kan nekte å ta dem om bord på fly. Derfor er det verdt  å sjekke regler som gjelder hos ditt flyselskap, spesielt på lengre ruter.

Før avreise må man også huske på å pakke ordentlig drikkevarer og produkter – flytende og halvflytende – som kan spilles. ­I håndbagasjen kan vi ta til sammen 1 liter væske tildelt i flasker på opptil 100 ml hver. Disse reglene skyldes sikkerhetskrav.

Nedenfor finner du listen over regler for transport av utvalgte matprodukter i EU-området.

 

produkttype

håndbagasje

innsjekket bagasje

Hjemmelagte kaker

JA

JA

sukkertøy, kaker, potetgull, sjokoladeplater

JA

JA

Mat for spedbarn under reisen

JA*

JA

Pølser, skinke, hermetiske kjøttprodukter

JA

JA

Buljongterninger

JA

JA

Honning

JA**

JA

Frukt, grønnsaker, friske urter

JA

JA

Matprodukter i bokser eller krukker, f.eks. suppe, saus, gele, krydderier, honning, sjokolade

JA**

JA

Orientalske krydder i væsketilstand

JA**

JA

Saus, suppe, pudding – pulveriserte

JA

JA

Hard ost av parmesantype

JA

JA

Krukker med hjemmelaget mat (syltetøy, kompott osv.)

JA**

JA

Krukker med tørket sopp

JA

JA

Mat i fast tilstand, f.eks. smørbrød, kjeks, ost, kornbar, nøtter

JA

JA

Mat for spedbarn: jus, vann, melk – tillatt å frakte i håndbagasje og ubegrenset. Du må melde produkter til sikkerhetskontrollen.

** Transport av væsker er bare tillatt i flasker på opptil 100ml.

 

Hint og forslag i denne artikkelen og relaterte artikler er kun til informasjon og supplement, og kan ikke utgjøre grunnlaget for krav mot eSkyTravel.no.

Inneholder denne artikkelen informasjon du lette etter? Ja | Nei
Jeg synes at denne artikkelen;
Takk for din vurdering!