Menu

10 ting du trenger å vite før flyreisen din

10 ting du trenger å vite før flyreisen din

1. Disse tingene kan du ikke ta med i bagasjen din

Eksplosive og brennbare stoffer er forbudt både i håndbagasje og registrert bagasje til alle flyselskap. Det er blant annet gassbrennere, kinaputter, grillstarter.

Av sikkerhetsmessige grunner er det også ulovlig og ta med gjenstander som kunne brukes som våpen om bord i flyet. Det er for eksempel skarp saks, verktøy og korketrekker.

De mest restriktive reglene gjelder væsker. I håndbagasjen er det ikke lov å ha flere enn ti 100ml flasker. Alle av dem bør være pakket i en gjennomsiktig 1-liters pose. I håndbagasjen kan du også ha medisiner, også i flytende form, men bare i en mengde som er nødvendig under flyturen.

2. Pakking av kofferter er en ekte kunst

Hvert flyselskap har sine egne regler angående hånd- og registrert bagasje. Det er viktig å ikke overskride disse verdiene, fordi du kan betale en ganske stor avgift på flyplassen hvis bagasjen din er for stor.

De fleste flyselskaper tillater deg å ta med en annen liten pose i tillegg til håndbagasjen. Det kan være en laptopveske eller en liten ryggsekk. Pakk bagasjen din på en slik måte at det vil være enkelt for deg å ta noen ting ut i løpet av sikkerhetskontrollen.

3. Vær klar for innsjekking

På flyplassen blir ikke bare bagasjen din sjekket! Også du må komme gjennom sikkerhetskontrollen. Når det er din tur, ta en kurv som finnes ved siden av båndet, og legg i den alt fra lommene dine, jakka, genseren, skjerfet, buksebeltet osv.

Dine ting vil gå gjennom skanneren på båndet, og du vil gå gjennom en spesiell sikkerhetsport. Hvis porten begynner å pipe, kan personellen be deg om å ta av skoene dine.

4. Hvert land har sine egne regler

Tilpassede regler om alkohol, sigaretter, mat og blomster er de samme i de fleste i EU-området. Utenfor det har hvert land sine egne regler. Straffen for å reise med forbudte varer eller for å ha dem i utillatt mengde, er også avhengig av regler i hvert land. Den mest skånsomme strafformen er det å ødelegge varene. Men, for eksempel i muslimske land kan man få en stor bot for dette.

Regler kan også gjelde kontanter eller ulike verdifulle gjenstander som kunstverk, historiske gjenstander eller deler av beskyttet dyr, for eksempel elfenben.

5. Riktig antrekk for en flyreise

Det kan virke trivielt, men det er verdt å være oppmerksom på antrekket ditt. Jo mer flyturen varer, desto mer ubehagelig kan du føle deg i et upassende antrekk.

Komfort er viktig! Sørg for at ingenting klemmer deg i løpet av reisen. Uansett om du reiser om sommeren eller om vinteren, ta om bord sokker og en genser. På flyet er det alltid klimaanlegg, så det kan bli litt kaldt.

Har du lengre hår, bind det slik at det ikke forstyrrer deg i å legge hodet på setet ditt.

6. Telefonen i flymodus

Selv om det kommer stadig flere opplysninger om at mobiltelefoner ikke forstyrrer driften av enheter ombord, er det fortsatt forbudt å bruke telefonen under flyreisen av de fleste flyselskap. Unntaket fra denne regelen er flymodus som er tilgjengelig i de fleste telefonmodeller.

Noen flyselskap tilbyr tilgang til WiFi-nettverk ombord. Det må du vanligvis betale litt ekstra for.

7. Du kan ta med mat på fly

Det er ikke sant at du ikke kan ta med mat på fly. Hvis du ikke vil kjøpe et måltid ombord, kan du bli sulten i løpet av reisen. Ta med snacks eller smørbrød. Hvis maten din ikke lukter for intensivt, er det helt greit. Begrensningen gjelder bare drikkevarer, men du kan nok kjøpe noe å drikke i avgangshallen, etter sikkerhetskontrollen.

Mat for barn er et helt annet tema. Foreldre eller foresatte kan ta med melk eller annen mat til barnet. Under sikkerhetskontrollen bør disse varene vises separat. I dette tilfellet kan foreldre bli bedt om å smake på maten de vil ta med. I de fleste fly er det mulig å varme opp mat i mikrobølgeovn.

8. Drops er ikke bare for barn

Under start og landing kan trykkendringer forårsake en følelse av tette ører. Hvis du lider av rennende nese, kan det bli ganske ubehagelig. Heldigvis er det noen måter å håndtere dette problemet på. Prøv å svelge spytt, tygge tyggegummi eller suge et godteri. Det bør lindre symptomer. Hvis du sliter med rennende nese, bruk nesedråper en halv time før start og landing.

Hvis flyskrekk fører til mageproblemer hos deg, bli forberedt på flyturen. Sov før den, spis lett måltid, og prøv å finne noe som vil få deg til å fokusere på noe hyggelig. Det kan være en bok, yndlingsmusikk eller tegning.

9. Barna vil kjede seg

Selv om barnet ditt kan være den største luftfartsentusiasten, er det helt forståelig at alle barn kjeder seg fort hvis de ikke kan løpe rundt og ha det gøy. Det er lurt å bli forberedt for et slikt øyeblikk. Hvis du ikke kan ta med barnets favorittlegetøy, bør et stykke papir og fargestifter være nok. Be barnet om å fremstille reisen – å tegne flyet, flyplassen eller landet dere reiser til.

Dere kan også spille spill, som ikke krever rekvisitter – for eksempel stein, saks, papir og forskjellige ordspill. Det å gjøre opp forskjellige historier er også en god idé. Prøv å gjette hvilke steder dere passer over, hva skyene dere ser minner dere om osv.

10. Du kan besøke førerkabinen

Selvfølgelig under betingelse om at piloten vil tillate det. Det er ikke verdt å spørre om det før flyet starter – da er piloter veldig opptatt. Under flyturen kan du spørre en flyvertinne om det er mulig. Hvis det ikke er noen forsinkelser og mannskapet har god tid, er det en sjanse at kapteinen vil vise deg førerkabinen.

Noen flyselskaper har spesielle lojalitetsprogrammer for barn. Hvis de reiser mye, kan de få poeng som kan byttes ut for visning av førerkabinen.

Hint og forslag i denne artikkelen og relaterte artikler er kun til informasjon og supplement, og kan ikke utgjøre grunnlaget for krav mot eSkyTravel.no.

Inneholder denne artikkelen informasjon du lette etter? Ja | Nei
Jeg synes at denne artikkelen;
Takk for din vurdering!