Menu

Brexit: slik reiser du til Storbritannia

Brexit: slik reiser du til Storbritannia

Brexit ble en realitet da Storbritannia offisielt forlot Den europeiske unionnatten fra den 31 januar til den 1 februar 2020. Den 31 desember 2020 endte Storbritannias overgangsperiode, der reiser mellom landene i EU og Storbritannia fortsatte under de gamle reglene. Hvordan reiser man til/fra Storbritannia etter den 1 januar 2021? Hva har endret seg for EU-borgere når det gjelder reiser til England, Wales, Skottland og Nord-Irland?

Hva har endret seg etter brexit?

Som et resultat av brexit, sluttet Storbritannia å være medlem av Den europeiske union og forlot dermed det europeiske indre marked med blant annet fri bevegelse av personer. Det bør imidlertid tas i betraktning at Storbritannia aldri ble med i Schengen-området, så selv før brexit måtte EU-borgere som reiste til Storbritannia gjennomgå grensekontroll eller passkontroll på flyplassen. Det var imidlertid tilstrekkelig å fremvise sitt ID-kort for å krysse grensen, uavhengig av årsaken til reisen (en tur, forretningsreise, jobb eller studier).

Brexit har endret prosedyrene for å krysse den britiske grensen for borgere i EU, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits uavhengig av årsaken til reisen (inkludert korte turistreiser).

Hvordan reise til Storbritannia etter brexit?

Fra den 1 januar 2021 må borgere i EU-landene fremvise et identitetskort - for å krysse den britiske grensen. Merk! Fra 1 oktober 2021 er pass det eneste gyldige dokumentet ved innreise til Storbritannia! Dette gjelder uansett reisens formål.

Som et resultat av Brexit er statsborgere i EU-landene, Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (Island, Liechtenstein, Norge) og Sveits underlagt visumplikt. Men i noen tilfeller er visum ikke nødvendig - det avhenger av årsaken til reisen.

  • Turisme & besøk
    Hvis du skal til Storbritannia på en kort tur (opp til maksimalt 6 måneder), for eksempel for å besøke London, din familie eller dine venner, trenger du kun å medbringe ditt pass. I dette tilfellet er visum ikke påkrevd.
  • Forretningsreiser
    Hvis du skal til Storbritannia på en kort tur knyttet til arbeidsrelaterte formål, for eksempel på en forretningsreise, til et møte, konferanse osv., trenger du kun å medbringe ditt pass. I de fleste tilfeller, når du reiser på en forretningsreise, er visum ikke påkrevd, hvis den samlede varigheten av ditt opphold i Storbritannia ikke overstiger 6 måneder. Arbeid, tjenester som skal utføres på stedet for britiske arbeidsgivere eller praksisplasser er eksempler på forretningsreiser som omfattes av visumplikt.
  • Reiser med det formål å jobbe eller studere
    Hvis du skal til Storbritannia for å arbeide (både hos din arbeidsgiver og som en del av din egen næringsvirksomhet), ta praksis eller studere, trenger du å ha et visum i tillegg til ditt pass. Les visumbetingelser på den britiske regjeringens nettsider før avreise.

Viktig! På grunn av koronapandemien krever den britiske regjeringen i hvert av de ovennevnte tilfellene ytterligere dokumenter fra personer som ankommer Storbritannia. Hvis du har kjøpt din billett på eSky, kan du sjekke alle relevante opplysninger ved å logge inn på kontoen din. Opplysningene er også tilgjengelige på vår nettside som inneholder informasjon og nødvendige reisedokumenter.

Reiser av EU-borgere som bor i Storbritannia

Storbritannia er hjemsted for et stort antall EU-borgere som har bosatt seg i landet takket være EUs prinsipp om fri bevegelse av personer. På grunn av brexit må slike personer få bosatt eller pre-bosatt status før 30 juni 2021 for å kunne oppholde seg lovlig i Storbritannia. Når det gjelder reiser, kan personer med bosatt eller pre-bosatt status krysse den britiske grensen med deres ID-kort frem til 31 desember 2025. Etter denne datoen skal enhver bosatt i Storbritannia fremvise sitt pass for å kunne reise inn i Storbritannia. Bosatt eller pre-bosatt status betyr selvfølgelig at man ikke trenger å søke om visum til Storbritannia.

Hvordan reiser man i Storbritannia etter brexit?

Brexit har ikke medført noen store forandringer når det gjelder reiser og opphold i Storbritannia. Både nasjonalt førerkort og Europeisk helsetrygdkort er gyldige i henhold til eksisterende regler. Den britiske regjeringen anbefaler imidlertid at du tegner en ekstra reiseforsikring som også dekker utgifter til private legebesøk. Det må også huskes at verken det europeiske helsetrygdkortet eller reiseforsikring dekker utgifter ved planlagte behandlinger og operasjoner i Storbritannia.

Storbritannias uttreden fra EU vil imidlertid påvirke roamingkostnader. Fram til slutten av 2020 kunne operatører ikke oppkreve ekstra avgifter fra personer som brukte mobiltelefoner mens de var under reise i Storbritannia. Nå er det lovlig. Du bør derfor spørre mobiloperatøren din om de britiske roamingkostnadene før turen.

Kryssing av den irsk-britiske grense

Hva har endret seg etter Storbritannias uttreden fra EU når det gjelder reiser mellom Republikken Irland, som er medlem av EU, og den britiske Nord-Irland? Før 1 januar 2025 vil ingenting endre seg når det gjelder kryssing av den irsk-britiske grense. Etter denne perioden vil Den nordirske forsamling kunne trekke seg ensidig fra disse vilkårene eller forlenge den eksisterende grenseovergangslovgivningen og tollpolitikken med ytterligere fire år.

Hint og forslag i denne artikkelen og relaterte artikler er kun til informasjon og supplement, og kan ikke utgjøre grunnlaget for krav mot eSkyTravel.no.

Inneholder denne artikkelen informasjon du lette etter? Ja | Nei
Jeg synes at denne artikkelen;
Takk for din vurdering!